Inpersen in RVS

Inpersbevestigers voor in roestvaststaalplaat: onze ervaring
In de voedingsindustrie en de petrochemie wordt roestvast staal vaak ingezet omwille van de corrosiebestendigheid. Andere sectoren kiezen voor RVS plaatmateriaal om diverse redenen, bijvoorbeeld esthetiek en sterkte.

Het verwerken en bevestigen van RVS kan echter een uitdaging vormen. Zo is een veel voorkomend probleem bij het inpersen van bevestigers in RVS, dat de bevestigers onvoldoende vast zitten. Om deze problematiek te begrijpen, moet men even stilstaan bij de werking van self-clinching.

Inpersmoeren Inpersmoeren https://i.vimeocdn.com/video/734395604-aaad07f1fe6f16760059e46c12e22bf8e75be22c8f0f5d6c3809ce9484b3c0aa-d_100x75?r=pad PT0M28S 2018-10-24 Bekijk het aanbod inpersmoeren: https://www.beluma.be/inpersschroefdraad/inpersmoeren.html Inpersmoeren zijn ontwikkeld om op mechanische wijze snel schroefdraadelementen in metaal- en printplaat aan te brengen. De video toont hoe de inpersmoer eenvoudig wordt aangebracht door middel van een vloeiende persbeweging, met een standaard pers in geboorde, gelaserde of gestanste gaten. Bij installatie in metaalplaat vloeit het materiaal in de ondersnijding onder de kop. Hierdoor vormt de inpersmoer één geheel met het plaatmateriaal. No Beluma NV/SA 2021 Beluma NV/SA inpersmachine,inpersmoeren voor printplaat,inpersen in printplaat,inpersmoeren,inspersbevestigers,beluma

  1. Werkstuk wordt naar pers gebracht.
  2. Inpersmoer wordt met een standaard pers in het geboorde, gelaserde of gestanste gat aangebracht door middel van een vloeiende persbeweging.
  3. Perskracht wordt uitgeoefend op de inpersmoer. De bevestiger zal de plaat koudvervormen waarbij het plaatmateriaal in de ondersnijding vloeit.
  4. De ondersnijding is opgevuld met plaatmateriaal. De integratie is voltooid. 

Roestvaststaal (316/304) is van nature hard en taai. De taaiheid van het materiaal biedt weerstand tegen koud vervormen en zorgt er voor dat bij het inpersen van bevestigers in roestvaststaal de bevestigers onvoldoende vastzitten. De standaard (ongeharde) inpersbevestigers van roestvaststaal kunnen worden toegepast in plaatmateriaal met een maximale hardheid van 70 Rockwell B. Praktisch alle roestvaststaalsoorten overschrijden deze hardheid. Om toch een goede verbinding te waarborgen adviseren wij inpersbevestigers van gehard roestvaststaal toe te passen.

Inpersbevestigers

In de onderstaande tabel staat aangegeven welke RVS inpersbevestiger geschikt zijn voor het inpersen in RVS plaatmateriaal of klik hier verder naar meer productspecificaties

inpersen in rvs

Instellen van de pers 
Daarnaast is het voor het koud vervormen van belang om de nadruktijd van de pers op de juiste manier in te stellen. Onze inpersmachines zijn voorzien van een mechanisme waarmee deze nadruktijd eenvoudig is in te stellen.

De Haeger 824 WindowTouch-4e inpermachine zal deze nadruktijd automatisch aanpassen in functie van de gekozen bevestiger of het gekozen materiaal. Wel dient opgemerkt te worden dat bij een hogere nadruktijd de zetsnelheid zal vertragen. Het is dus uitermate belangrijk dat het optimum (net voldoende nadruktijd versus snelste zetting) wordt gevonden. En hierin kan onze ervaring een wereld van verschil maken. 

Inpersen in rvs                                             

Ook de toegepaste stempels en aambeelden zijn belangrijk. Voor inpersbevestigers van gehard roestvaststaal zijn specifiek aangepaste aambeelden en stempels beschikbaar. Deze dwingen het plaatmateriaal te vloeien in de ondersnijding van de inpersbevestiger waardoor een betere verbinding wordt verkregen.     

Inpersen in rvs                                                                                                                   

Toepassingen voor inpersen in RVS
In het roestvaststalen frame van deze eiersorteermachine worden gehard roestvaststalen inpersmoeren en draadeinden toegepast. Deze oplossing garandeert een betrouwbare montage. In vergelijk met gelaste bevestigers is de kwaliteit verbeterd en zijn de productiekosten verlaagd.

                              

In de hoogwaardige behuizing van stadionverlichting worden PEM inpersdraadeinden toegepast. Voor deze oplossing is gekozen in plaats van lassen, omdat lasspetters niet toelaatbaar zijn. Ander voordeel is de vlakke afwerking en de nauwkeurige positionering van het schroefdraad.