3 handige tips om correct in te persen in RVS

Om te voldoen aan de verhoogde hygiënische normen kiest men vaker voor RVS als materiaal. Het verwerken en bevestigen van RVS kan echter een uitdaging vormen. Zo is een veel voorkomend probleem bij het inpersen van bevestigers in RVS dat de bevestigers onvoldoende vast zitten. Dit kan eenvoudig vermeden worden door rekening te houden met deze 3 tips.

Perfect inpersen in RVS

1. Gebruik inpersbevestigers die harder zijn dan het plaatmateriaal
Standaard (ongeharde) RVS inpersbevestigers kunnen enkel toegepast worden in plaatmateriaal met een maximale hardheid van 80 Rockwell B. Maar praktisch alle roestvaststaalsoorten overschrijden deze hardheid, ook RVS 304 en 316. Inpersbevestigers van precipitatie gehard RVS kunnen toegepast worden in plaatmateriaal tot 90 Rockwell B, zoals RVS 304 en 316.

 

2. Gebruik aangepaste stempels en aambeelden
Ook de toegepaste stempels en aambeelden zijn belangrijk. Voor inpersbevestigers van gehard roestvaststaal zijn specifiek aangepaste aambeelden en stempels beschikbaar. Deze dwingen het plaatmateriaal te vloeien in de ondersnijding van de inpersbevestiger waardoor een betere verbinding wordt verkregen.

 

3. Stel de juiste inperskracht in en verhoog de nadruktijd
De juiste inperskracht hangt af van de grootte en van het type inpersbevestiger. Deze waarden vindt u terug bij de productspecificaties. Bijvoorbeeld: om SP-moeren in RVS 304 plaatmateriaal in te persen worden de inperskrachten in de volgende tabel voorgeschreven.

Draad Shank Inperskracht kN
M3 0 35,6
M3 1 40,0
M3 2 44,5
M4 0 40,0
M4 1 44,5
M4 2 49,0
M5 0 42,3
M5 1 46,7
M5 2 51,2
M6 1 60,0
M8 1 66,0


Daarnaast is het voor het koud vervormen van belang om de nadruktijd van de pers op de juiste manier in te stellen. Onze inpersmachines zijn voorzien van een mechanisme waarmee deze nadruktijd eenvoudig is in te stellen. Wel dient opgemerkt te worden dat bij een hogere nadruktijd de zetsnelheid zal vertragen. Het is dus uitermate belangrijk dat het optimum (net voldoende nadruktijd versus snelste zetting) wordt gevonden. Hierin kan onze ervaring een wereld van verschil maken.

 

Advies op maat
Heeft u een project waarin het verwerken en bevestigen van RVS een uitdaging vormt? Onze engineers helpen u graag en staan voor u klaar met technisch advies.

Bent u geïnteresseerd in RVS inpersbevestigers of onze inpersmachines?  Klik op de afbeelding en bekijk de specifieke productspecificaties, download CAD Files of vraag een monster aan.