Stappenplan voor het bepalen van de juiste gasveer

Een gasveer is ideaal om een paneel gecontroleerd te openen en in deze positie vast te houden. Het bepalen en berekenen van de benodigde gasveer is een complex proces.

Waar begint u om tot het beste resultaat te komen? In dit stappenplan wordt duidelijk hoe u tot de juiste gasveerkeuze komt.

Stap 1: Bepaal de functionaliteit van de gasveer
Wat moet de gasveer doen in uw toepassing? In de meest gebruikelijke toepassing duwt de gasveer het paneel naar zijn eindpositie en houdt deze daar vast. De gasveer kan daarbij ook geconfigureerd worden met de volgende geïntegreerde functies:

  • Dynamische demping
    Om klapperen van het paneel te voorkomen wordt dynamische demping toegepast. Dit ontlast de scharnieren en verlengt daardoor de levensduur van de constructie.Naast dat de gecontroleerde beweging de veiligheid verhoogt, tilt deze gasveer uw product naar een hoger niveau.
  • Traploos verstellen
    U wilt het paneel in iedere hoek kunnen positioneren. Deze functionaliteit is ingebouwd, waardoor er geen extra bedieningsmechanismes nodig zijn.
  • Ingebouwde tussenstop
    Vanuit het oogpunt van veiligheid of bedieningsgemak mag het paneel niet direct naar het eindpunt open gaan. U wilt dat het paneel op een bepaalde positie stopt en dat de gebruiker, indien gewenst, het paneel verder kan duwen naar de eindpositie.
  • Mechanische borging
    U wilt het paneel in gesloten of ingeschoven positie borgen, zodat uw toepassing niet ongewenst of onbedoeld geopend wordt. De borging wordt opgeheven door het paneel licht in te drukken.
  • Vergrendeling in uitgeschoven positie
    In uw toepassing is het vanuit veiligheidsoogpunt belangrijk dat het paneel in de eindstand mechanisch vergrendeld is. U heeft de keuze uit twee manieren van ontgrendelen; handmatig de zuigerstang vrijgeven of het paneel licht in de tegengestelde richting duwen.

Stap 2: Bepaal de technische gegevens
Om de juiste gasveer te kunnen berekenen, zijn een aantal gegevens van de toepassing essentieel.
Het is belangrijk om de volgende gegevens te bepalen bij een situatie waarin het paneel gesloten is.

  • α (alpha) = de gewenste openingshoek van het paneel
    Dit is de hoek waarin het paneel volledig geopend is.
  • Fz = zwaartepunt positie ([X]mm , [Y]mm)
    De positie van het zwaartepunt wordt uitgedrukt in mm’s in een X- en Y-richting gezien vanuit het scharnierpunt (0mm , 0mm), zoals in een assenstelsel. Denk hierbij ook aan negatieve X en Y richtingen.
  • Rh = positie van de handgreep ([X]mm, [Y]mm)
    Rh staat voor Radius handkrachten. Dit is de positie van de handgreep waarmee het paneel wordt geopend en gesloten. Net als het zwaartepunt wordt de Rh-positie uitgedrukt in mm’s in een X- en Y-richting.
  • G = massa in Kg
    De massa is het gewicht van het totale paneel. Dit is inclusief alle gemonteerde onderdelen (denk aan handgrepen en andere relevante accessoires).
  • n = aantal gasveren per paneel
  • Frequentie = cycli per dag/week/maand
    De frequentie zegt iets over het aantal cycli van het openen en sluiten van het paneel.
  • Temperatuur = bedrijfs/omgevingstemperatuur in °C
    Voor het selecteren van de juiste gasveer is het belangrijk om te weten in welke omgevingscondities de toepassing moet functioneren. Temperatuur is hierbij essentieel, maar meer gegevens over vochtigheid, vuil, enz. zijn zeer welkom.

Stap 3: Visualiseren
Maak een schets van de toepassing. Het visualiseren van de toepassing geeft meer inzicht in de beoogde werking van de gasveer. Dit helpt enorm bij het bepalen van de juiste bevestigingspunten.

Stap 4: Kies de manier van bevestigen
Er zijn 2 verschillende methodes om gasveren te bevestigen:

  1. Kogelbouten (aanbevolen)
    De veruit eenvoudigste, snelste en meest populaire manier van bevestigen is met kogelbouten. Een kogelbout wordt met het draadeinde in een gat  bevestigd, wat is voorzien van schroefdraad. Deze kogelbouten zijn ook voorgemonteerd te bestellen. Er zijn ook (hoek)beugels beschikbaar die voorzien zijn van kogelkoppen. Deze beugels worden door middel van klinknagels of schroeven op de constructie bevestigd. De eindpunten van de gasveren worden eenvoudig over de kogelkop gedrukt. Er komt geen gereedschap aan te pas. 
  1. Oogaansluiting
    De uiteinden van de gasveer zijn voorzien van een doorlopend gat, het oog. De oogaansluiting van de gasveer wordt over een as geschoven en geborgd. Onze bevestigingsbeugels voor de gasveren met oogaansluiting zijn voorzien van borgringen.

Stap 5: Stuur alle gegevens naar ons
Onze gasveren-experts zijn in het bezit van simulatie software waarmee we de juiste gasveer kunnen berekenen die perfect past in uw toepassing. Dit kunnen wij doen met de gegevens die u in de voorgaande stappen heeft verzameld. Vul de gegevens in op ons inbouwadvies formulier die u hieronder kunt aanklikken. Wij voorzien u van een rapport met daarin de karakteristiek en het krachtenspel van de gasveer gevisualiseerd in de toepassing met daarnaast een uitgebreid advies over de inbouw.

Met samples kunnen we ervoor zorgen dat er uitvoerig getest kan worden. Pas als u helemaal tevreden bent, maakt u de definitieve keuze.

In de video hieronder ziet u hoe wij onze klant Kverneland voorzien van inbouwadvies en het daarmee behaalde resultaat.

Wilt u ook een inbouwadvies voor uw toepassing? Klik hieronder of neem contact met ons op via telefoonnummer 053-606370 of mail naar info@beluma.be.

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies